Wordpress WoensdagWordpress en de website footer

Hoewel de footer helemaal onderaan je pagina staat, speelt deze sectie met nuttige links en informatie zeker een rol in het gebruiksgemak van je website voor je bezoeker. Gelukkig is het sinds de site editor ontzettend eenvoudig om je footer aan te passen en uit te breiden.

De Footer en de Wordpress Site editor

Met de introductie van de site editor is het voor iedereen mogelijk om de footer van je website naar hartenlust aan te passen en uit te breiden. Ieder blok thema heeft een aantal standaard templates, zoals templates voor het archief, 404, berichten, home, etc. De precieze templates en het aantal kan per thema verschillen. Verder vind je in de site editor template onderdelen. Denk hierbij aan de site header en footer. Dit zijn onderdelen van je site die steeds op iedere pagina hetzelfde zijn. Daarom is het verstandig deze onderdelen op 1 plek aan te maken en in de verschillende templates te importeren. Als je dan je footer of header wil veranderen, hoef je dat maar één keer te doen, in plaats van in ieder template apart.

Hoe werk je met het Footer template onderdeel in Wordpress?

Je kan op verschillende manieren met de footer van je website werken in Wordpress. Je kan bijvoorbeeld een speciale footer voor alleen bepaalde templates aanmaken, de footer in een template vervangen en de footer aanpassen in de site editor. Je kan het Footer template onderdeel helemaal zelf aanpassen en invullen. In de editor voor het Footer template onderdeel kan je alle bekende blokken, zoals teksten, widgets, links naar socials en navigatie toevoegen.

De Footer aanpassen in de site editor

  1. ga naar de site editor: dashboard → weergave → editor
  2. kies in de site editor Ontwerp: Template onderdelen
  3. selecteer in de Template onderdelen lijst: Footer
  4. klik het pennetje of in het Footer template
  5. maak je aanpassingen in de Footer editor
  6. sla de wijzigingen op

Een custom Footer aanmaken in de site editor

Het is natuurlijk mogelijk dat je voor bepaalde templates een aangepaste footer wil gebruiken. Bijvoorbeeld: je wil aan al je berichten onderaan de pagina een Call To Action toevoegen, maar niet aan de rest van je pagina's. Dan kan je een speciale footer aanmaken en die alleen toevoegen aan je berichten template. Zo maak je een nieuwe footer in de site editor aan:

  1. ga naar de site editor: dashboard → weergave → editor
  2. kies in de site editor Ontwerp: Template onderdelen
  3. klik op 'Beheer van alle template onderdelen'
  4. kies 'Nieuw toevoegen'
  5. bedenk een passende naam voor de nieuwe footer en kies gebied 'Footer'
  6. klik 'Maken'
  7. klik in de onderdelen lijst op je nieuwe footer en maak de gewenste aanpassingen

Footers en templates

Een Footer aan een template toevoegen of vervangen doe je zo:

  1. Ga naar de site editor: dashboard → weergave → editor
  2. kies in de site editor 'Templates'
  3. klik op het template dat je wil veranderen
  4. klik op de preview van het template of het pennetje naast de naam van het template
  5. scroll in het template helemaal naar beneden
  6. en dan kan je...

een Footer toevoegen aan een template

  1. klik op de blauwe plus in de editor
  2. in zoeken: typ 'footer'
  3. selecteer 'footer' of 'template onderdeel'
  4. kies je nieuwe footer in het overzicht

een Footer vervangen in een template

  1. klik op de footer
  2. klik op de drie puntjes (opties) naast bewerken
  3. scroll in het menu naar beneden en kies 'Vervang footer'
  4. kies de gewenste footer

De Footer in Wordpress voor Gutenberg

Voor de introductie van de Gutenberg editor was het ook mogelijk om de footer van je Wordpress website aan te passen. Dit kon op verschillende manieren:

Widgets in de Footer

De ontwikkelaar van het thema had ruimte voor widgets aan het footer template toegevoegd. Zo kon je met verschillende widgets de inhoud van je footer aanpassen en bijvoorbeeld extra links naar pagina's zoals je disclaimer en privacybeleid toevoegen, links naar je sociale media accounts, en ga zo maar door. Eenvoudige aanpassingen aan de styling, zoals de achtergrondkleur konden vaak in de customizer veranderd worden of waren een afgeleide van de overkoepelende stijlkeuzes voor de site, zoals primaire en secundaire kleuren.

Zelf het Footer template aanpassen in de code

Je had natuurlijk ook de mogelijkheid om de Footer aan te passen en uit te breiden in de code zelf. Hiervoor moest je een Child theme aanmaken, een folder met een aantal voor Wordpress herkenbare standaard bestanden en het Footer template. Dit Child theme voorkwam dat je custom code bij een thema update overschreven zou worden.

Wat is de website 'footer'

De footer is een term die regelmatig in webdesign langskomt. De footer is de sectie helemaal onderaan de pagina of onderaan een artikel waar de lezer (nuttige) informatie en links kan vinden. Een website footer is eigenlijk niet anders dan de voettekst die je aan een Word document toe kan voegen met bijvoorbeeld je naam en de document titel of de paginanummering in een boek. Hoewel footers minder aandacht krijgen dan de inhoud en navigatie bovenaan de pagina, is de footer voor veel bezoekers een efficiente manier om de informatie die ze nodig hebben te vinden op je site. In de footer van een website vind je vaak terug:

  • copyright informatie
  • customer engagenment: links naar social media accounts en nieuwsbrief signups
  • secundaire navigatie naar het privacybeleid, een disclaimer, etc
  • contactgegevens
  • doormat navigatie: een herhaling van de primaire menu items bovenaan de pagina
  • site map
  • en nog veel meer
    Sinds HTML5 heeft de footer een eigen HTML element: <footer></footer>.