Wordpress Video block icoon

Wordpress BasicsVideo in Wordpress

In Wordpress kan je op verschillende manieren video's aan je website pagina's toevoegen. Je kan video's insluiten met de embed blokken of een video uploaden naar je mediabibliotheek en met het video blok aan je pagina toevoegen.

Waarom video op je website gebruiken?

Er zijn allerlei redenen om je website te verrijken met video. Misschien heb je een video explainer over een product of dienst gemaakt en wil je die video voor het gemak van je bezoekers en toekomstige klanten aan de product pagina of homepagina toevoegen. Of je wil een video opname van een discussiepanel waaraan je deel hebt genomen aan een nieuwsbericht toevoegen. Of je hebt tijdens een conferentie een presentatie gegeven en wil je bericht over de conferentie verrijken met de video van je presentatie. Of je hebt een introductie video over je bedrijf gemaakt en wil deze op de 'Over ons' pagina delen.

Video toevoegen als embed

Je kan een video als embed (insluiting) aan een pagina toevoegen. In Wordpress kan je bijvoorbeeld een YouTube video invoegen met een embed blok. Zo kunnen je bezoekers een Youtube video direct op je site bekijken en hoeven ze je site niet te verlaten.

Embedden

Het insluiten van inhoud van een andere website in jouw website. Bijvoorbeeld een YouTube video invoegen op een Wordpress pagina.

Wordpress kan video en andere media en inhoud van een groot aantal populaire (social) media platforms insluiten. In de meeste gevallen kan je simpelweg de share link direct in de Gutenberg editor plakken. Wordpress selecteert zelf het juiste embed blok.

Wat voordelen van video's embedden

  • nemen geen opslagruimte op je server in
  • extra manier voor mensen om je content te vinden, op je website en via bijvoorbeeld Youtube of Vimeo

Wat nadelen van video's embedden

  • video suggesties aan het eind van de video die af kunnen leiden of misschien van je concurrenten zijn.
  • third party cookies

Waar vind je de YouTube embed link?

  1. ga naar de video die je wil insluiten op youtube.com
  2. klik onder de video op 'share'
  3. klik de 'copy' knop naast de url
  4. plak de link direct in de Gutenberg editor, kan gewoon in het paragraaf blok. Wordpress herkent de url en verandert het paragraaf blok naar het Youtube embed blok.

Waar vind je de Vimeo embed link?

  1. ga naar de video die je wil insluiten op vimeo.com
  2. klik op het papieren vliegtuigje rechtsboven in de video
  3. kopieer de link
  4. plak de link direct in de Gutenberg editor, gewoon in het paragraaf blok. Wordpress verandert het paragraaf blok naar het Vimeo embed blok.

Video uit je mediabibliotheek invoegen

Je kan ook direct een video uploaden naar de mediabibliotheek van je website. Je plaatst de video dan met het video blok op de pagina of het bericht. Afhankelijk van je instellingen kan je bestanden tot maximaal 40 MB naar je media bibliotheek uploaden. Voor grotere bestanden kan je een FTP (File Transfer Protocol) client gebruiken, zoals WinSCP.

Wat voordelen van selfhosted video

  • geen video suggesties tijdens of aan het eind van je video
  • geen third party cookies
  • hoeft niet speciaal een YouTube of Vimeo kanaal aan te maken voor één video

Wat nadelen van selfhosted video

  • neemt opslagruimte van jouw hosting in beslag. Als je veel video's deelt kan dat onhandig zijn.
  • direct uploaden naar de mediabibliotheek lukt niet omdat het bestand te groot is.

Hoe voeg je een video uit je mediabibliotheek toe?

  1. voeg het video blok toe in de Gutenberg editor.
  2. klik 'uploaden' als de video nog niet in je mediabibliotheek staat of 'mediabibliotheek'.
  3. selecteer de gewenste video

Hoe maak je je video voor iedereen toegankelijk(er)?

De toegankelijkheid van je video is afhankelijk van de omstandigheden van je bezoeker. Vaak wordt bij de term toegankelijkheid alleen gedacht aan mensen met een visuele, auditieve of motorische beperking. Maar door bewust aan toegankelijke video's op je website te werken, vergroot je het aantal manieren waarop bezoekers je informatie tot zich kunnen nemen. Hiermee maak je de video (en je website) voor iedereen beter.

Uitgebreide informatie over audio en video toegankelijkheid kan je onder andere op de site van W3C WAI vinden of WebAIM. Hieronder vind je een aantal manieren om je video's voor iedereen toegankelijker te maken.

Manieren om je video toegankelijker te maken

  1. voeg ondertitels en captions aan je video toe
    De video is te begrijpen, ook als de video op mute staat, de kijker een auditieve beperking heeft of in een lawaaieringe omgeving is.
  2. voeg een transcript toe
    Dit is een andere manier om toegang te geven tot de informatie. Handig wanneer de video niet kan laden, je bezoeker geen tijd of zin heeft om een video te bekijken, maar wel bereid is het transcript voor interessante informatie te scannen en om de informatie makkelijk aan de hand van keywords te doorzoeken.
  3. voeg een audio beschrijving toe
    Beschrijft alles wat in de video van belang is voor personen die de video niet kunnen zien. Zoals uitdrukkingen, bewegingen en lichaamstaal.
  4. denk aan voldoende (kleur)contrast voor tekst en belangrijke elementen in je video
    Je content is moeilijk te zien (en begrijpen) als het contrast tussen de voor- en achtergrond laag is. Lage zichtbaarheid kan komen door een visuele beperking. Maar ook tijdelijke omstandigheden zoals felle zon of een klein scherm kunnen een video met weinig contrast minder toegankelijk maken.